Чари розсипного чаю: як вибрати та насолоджуватися кожним ковтком

Чари розсипного чаю: як вибрати та насолоджуватися кожним ковтком

Чари розсипного чаю: як вибрати та насолоджуватися кожним ковтком

Цей вид чаю вважається класичним. Ще в давнину люди зривали з чайних дерев листочки та бруньки, висушували їх, а потім робили настій. Сучасні пакетовані продукти поки що далекі від справжнього чайного смаку та аромату. Як вибрати гарний розсипний чай та не натрапити на неякісний продукт. Давайте розбиратися разом.

Критерії вибору

ЧАЙНІ ШЕДЕВРИПерше, на що слід звертати увагу – сорт. Від назви на пачці залежить смак, який ви отримаєте в чашці готового напою. Наприклад, індійський Асам відрізняється інтенсивним смаком та ароматом, з легким присмаком квітів та меду. А ось у Дарджилінга складніший смаковий профіль, в якому можуть вгадуватися різні нотки. Аромат у нього ніжніший.

У сучасному розумінні чай розсипний ділиться в основному на чорний та зелений. Чорний – міцніший та ароматніший, а зелений відрізняється трав’яними відтінками та легким смаком. Тут вибирати потрібно покладаючись виключно на власні смакові уподобання.

Коли з сортом визначилися, настав час звернути увагу на зовнішній вигляд. А якщо точніше, то на три критерії висушеного чайного листя.

  1. Колір.
  2. Розмір.
  3. Форма.

Колір має бути одноманітним, оскільки якісний чай висушується однаково. Розмір і форма теж повинні бути приблизно однаковими, без будь-яких сторонніх включень (гілочки, уламки та інше сміття). Зелені сорти мають оливкові відтінки, а чорні можуть мати червоно-коричневий колір. Ступінь «скрученості» листків також може мати певне значення. Слабо скручене листя зазвичай дає більш м’який смак. Вважається, що сильно скручений лист довше зберігається та краще зберігає свої властивості

Якщо можна понюхати, обов’язково зробіть це. Аромат має бути виразним і насиченим. У зеленого чаю він свіжий та квітковий, а у чорного може відчуватися мед і фрукти. Якщо запах неприємний, з ознаками горілості, то, швидше за все, продукт пересушений. На це можуть вказувати й тендітні листочки, що крихнуть від стискання пальцями.

Наступний важливий чинник – дата фасування. У чаю термін використання досить великий, але якщо не підтримуються необхідні умови зберігання (температура, вологість), він може істотно скоротитися. Тому бажано обирати якомога свіжіший продукт.

Додаткові нюанси

Не менш важливим є й маркування на пачці. Якщо це якісний бренд, то там обов’язково буде зазначено в якому регіоні зібрано сировину, а також чи органічна вона, та чи є у складі якісь добавки. Також зазвичай вказуються сертифікати якості (якщо вони є). Придбати якісний розсипний чай можна на сайті спеціалізованої компанії.

Чай ТМ "ЧАЙНІ ШЕДЕВРИ"Чай вирощується на плантаціях у різних куточках світу. Усі вони різняться за низкою чинників:

  • клімат;
  • склад ґрунту;
  • вологість;
  • висота над рівнем моря.

У сукупності це впливає на смако-ароматичні характеристики. Є п’ять основних постачальників – Китай, Індія, Шрі-Ланка, Кенія та Тайвань. Перші два є найбільшими та популярними. Кенійські та тайванські чаї цінуються в основному серед досвідчених чаєманів, оскільки мають складну смакову палітру.